Varför bara två sidor?

Varför får det bara finnas ett skrå, gille eller fack för magiker? I Nightwatch av Sergei Lukyanenko så inordnas alla magiker i ett av två skrån, de vita eller de mörka, och dessa har sedan dansat en tango genom tiderna, ständigt på vakt emot den andre, ständigt intrigerande och testande gränserna, ständigt rädda att den andra skall försvinna; det är bara i den andre som den egna existensen bekräftas.

Nästan samma sak återfinns i Storm front av Jim Butcher, ett Vitt Råd (snälla, snälla författare; Tolkien tingade det namnet för hur många år sedan som helst — hitta på ett eget namn på magikernas innersta cirkel! [Som ni kanske förstår är jag ingen anhängare av ”Fan Service/Homage”.]).

Under medeltiden hade gillena monopol så långt som stadens makt sträckte sig, samma sak gäller dagens fackföreningar, men det jag inte lyckas begripa är varför någon som besitter sådana krafter som magiker accepterar att det bara finns en förening att vara med i, tillika en som stiftar lagar och kan utmäta straff. Varje ställe där det finns en rörelse finns det en motrörelse.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *